Danie dnia
danie dnia
pomidorowa z makaronem, bitki schabowe w sosie, ziemniaki puree, kapusta zasmażana, galaretka z różą
24 zł

Słowo "Fondue" zostało zapożyczone z języka francuskiego i znaczy „roztapiać".
Legenda głosi, że fondue zrobili po raz pierwszy w XIV wieku szwajcarscy pasterze.
Będąc daleko od siedlisk, na wysokich alpejskich halach, mieli przy sobie tylko podstawowe produkty: ser, chleb i wino.
Gdy ser wysechł, chleb sczerstwiał i zostało tylko trochę wina, rozpalili ogień i do kociołka wlali wino i roztopili ser.
Kawałki chleba maczali w tej gorącej miksturze.
Ku swojemu zdziwieniu odkryli, że jest to smakowite i syte danie.

I tak pasterski posiłek, rozpowszechniony przez szwajcarskich emigrantów, stał się potrawą znaną na całym świecie.
W skład fondue serowego wchodzą cztery konkretne gatunki sera.
Białe wino oraz inne przyprawy, co zawsze stanowi tajemnice domu.
Aby zabawa przy stole byłą urozmaicona i gusta wszystkich Gości zaspokojone, powstało fondue olejowe.
W kociołku z gorącym olejem, każdy z biesiadników może smażyć różne mięsa na wiele sposobów przygotowane.
Fondue, to specjalne chwile, kiedy nie warto się spieszyć i w kręgu rodzinnym lub przyjaciół, siadamy razem do stołu i wspólnie przygotowujemy ten niepowtarzalny posiłek