Danie dnia
danie dnia
pomidorowa z makaronem, bitki schabowe w sosie, ziemniaki puree, kapusta zasmażana, galaretka z różą
24 zł

Klasyczny szwajcarski specjał „raclette" pochodzi z kantonu Wallis. A było to tak :

Ubogi pasterz przygotował sobie kromkę chleba z serem i położył ją blisko paleniska.
A że musiał wyjść, oporządzić owce, nie zdążył jej zjeść.
Tymczasem w cieple ser się stopił.
Po powrocie pasterz bardzo się zdenerwował, ale pomyślał:
Szkoda, aby tak dobry ser się zmarnował" (bo był oszczędny jak wszyscy Szwajcarzy ), po czym skosztował kanapkę.
Zdziwiony jej wspaniałym smakiem, następnego wieczora znowu stopił ser i polał nim dla odmiany ugotowane ziemniaki i kilka plasterków salami.
Aby przyspieszyć topnienie, pasterz odkrawał mniejsze kawałki sera za pomocą łopatki z francuska zwanej "raclette".