Miejsce przyjazne zwierzętom
Mała Szwajcaria to miejsce przyjazne dla zwierząt. Dla Twojego psa znajdzie się u nas cichy kącik oraz miska z wodą.

Otrzymaliśmy wyróżnienie w roku 2017, 2018, 2019 oraz 2020 w prestiżowym żółtym przewodniku Gault&Millau po restauracjach i hotelach w całej Polsce.
Dziękujemy!

Przerwa urlopowa
Przerwa urlopowa


Szanowni Goście małej Szwajcarii,
uprzejmie informujemy, że od dnia 26.10.2020 do 08.11.2020
restauracja będzie nieczynna.


Do zobaczenia wkrótce

Szanowni Goście
Informujemy, że "mała Szwajcaria " do dnia 25 kwietnia będzie zamknięta.
Serdecznie zapraszamy po urlopie.

Dowiedz się o nas więcej
POZNAJ SEKRETY NASZEJ KUCHNI

Zakopane - restauracja mała Szwajcaria


Dzięki specyfice położenia geograficznego, kuchnia Szwajcarii, przyswoiła sobie najlepsze elementy kuchni francuskiej, niemieckiej i włoskiej.

Niezależnie od udanych zapożyczeń, najważniejszą ingrediencją kuchni szwajcarskiej jest ser, który zawierają niemal wszystkie przepisy. Bez sera nie ma zupy czy sałaty. Mięso, drób i ryby, a także warzywa są zapiekane serem.

Zapraszamy na specjały kuchni szwajcarskiej
Fondue
Zostało zapożyczone z języka francuskiego i znaczy „roztapiać". Legenda głosi, że fondue zrobili po raz pierwszy w XIV wieku ...

Raclette
Klasyczny szwajcarski specjał „raclette" pochodzi z kantonu Wallis. A było to tak: ubogi pasterz przygotował sobie kromkę chleba z serem i położył ją blisko paleniska. A że musiał wyjść, oporządzić owce, nie zdążył jej zjeść. Tymczasem w cieple ser się stopił ...