Danie dnia
Jesień w "małej Szwajcarii"
Krem z dyni
z batatowymi chipsami serwowany
28 zł

Rydze na maśle smażone
na grzance podane
serem gruyere oprószone
45 zł

Knedle ze śliwkami
ze śmietaną z cukrem i wanilią
28 zł


Zapraszamy :)

Miejsce przyjazne zwierzętom
Mała Szwajcaria to miejsce przyjazne dla zwierząt. Dla Twojego psa znajdzie się u nas cichy kącik oraz miska z wodą.

Otrzymaliśmy wyróżnienie w roku 2017, 2018, 2019 oraz 2020 w prestiżowym żółtym przewodniku Gault&Millau po restauracjach i hotelach w całej Polsce.
Dziękujemy!

Słowo "Fondue" zostało zapożyczone z języka francuskiego i znaczy „roztapiać".
Legenda głosi, że fondue zrobili po raz pierwszy w XIV wieku szwajcarscy pasterze.
Będąc daleko od siedlisk, na wysokich alpejskich halach, mieli przy sobie tylko podstawowe produkty: ser, chleb i wino.
Gdy ser wysechł, chleb sczerstwiał i zostało tylko trochę wina, rozpalili ogień i do kociołka wlali wino i roztopili ser.
Kawałki chleba maczali w tej gorącej miksturze.
Ku swojemu zdziwieniu odkryli, że jest to smakowite i syte danie.

I tak pasterski posiłek, rozpowszechniony przez szwajcarskich emigrantów, stał się potrawą znaną na całym świecie.
W skład fondue serowego wchodzą cztery konkretne gatunki sera.
Białe wino oraz inne przyprawy, co zawsze stanowi tajemnice domu.
Aby zabawa przy stole byłą urozmaicona i gusta wszystkich Gości zaspokojone, powstało fondue olejowe.
W kociołku z gorącym olejem, każdy z biesiadników może smażyć różne mięsa na wiele sposobów przygotowane.
Fondue, to specjalne chwile, kiedy nie warto się spieszyć i w kręgu rodzinnym lub przyjaciół, siadamy razem do stołu i wspólnie przygotowujemy ten niepowtarzalny posiłek